Używamy plików cookies by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz by pliki cookies były zapisywane na twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Historia naszej

kawy

Świeżo wypalone ziarna kawy dostarczane są prosto do naszych kawiarni. Wtedy, do pracy przystępują bariści, których zadaniem jest przygotowanie perfekcyjnego espresso: – robią to zawsze na Waszych oczach. Espresso stanowi bazę każdej przygotowywanej kawy, a jego zrobienie nie jest łatwym zadaniem. Dlatego nasi bariści szkolą się przez wiele tygodni, by osiągnąć mistrzostwo w sztuce parzenia espresso.

Menu napoi

Nasza palarnia

Do zadań naszego master roaster (szef palarni) należy dobranie właściwej mieszanki kawy.


Najważniejszym zadaniem palarni jest wyselekcjonowanie odpowiednich ziaren. W palarni zajmuje się tym master roaster Gaetano. Kieruje on wraz z zespołem procesem wypalania zielonych ziaren kawy, dzięki któremu smak kawy jest niepowtarzalny.

Posiadanie własnej palarni kawy daje możliwość pełnej kontroli nad procesem wypalania zielonych ziaren kawy.

Gaetano doskonale zna każdy typ ziaren, selekcjonuje i wybiera odpowiednie, tak, by stworzyć perfekcyjny smak kawy Green Caffè Nero z właściwą bazą, balansem, smakiem i bogatym aromatem.

Nasze ziarna palimy powoli, w najwyższej jakości tradycyjnych włoskich piecach, dzięki czemu otrzymujemy charakterystyczne, wielokrotnie nagradzane espresso o zbalansowanym smaku.

Nasza mieszanka


W Green Caffé Nero spędzamy ogromną ilość czasu i energii (niektórzy mogą powiedzieć, że mamy na tym punkcie obsesję) tworząc wyjątkowy smak naszej kawy, tak żeby zawsze był dokładnie taki sam. Poszukujemy idealnych proporcji między mocą, głębią i aromatem. Nie zgadzamy się na nic innego.

Zbiory kawy

To naturalne, że zbiory kawy różnią się w zależności od sezonu. Dlatego minimalnie modyfikujemy proces komponowania kawy tak, aby za każdym razem osiągnąć idealne espresso.

ZIARNA SELEKCJONUJEMY RĘCZNIE

Aby stworzyć naprawdę dobre espresso, należy owoce zbierać ręcznie, wybierając wyłącznie dojrzałe i czerwone. Następnie, wyłuskując ziarna kawy z dojrzałego owocu pozbawia się je twardej łupinki i ręcznie sortuje.

Nasza Mieszanka

Nasze mieszanki składają się z kilku różnych rodzajów kawy z Ameryki Południowej i Środkowej, przeważa w nich Arabica;  zawierają również niewielką ilość Robusty, która nadaje kawie mocy oraz sprawia, że po zaparzeniu ma ona idealną cremę.

Smak

Smak naszego espresso jest pełny, zbalansowany, gładki, aksamitny i bogaty, a aromat doskonały, idealny na każdą porę dnia.

Sztuka przygotowywania espresso


Prawidłowo przygotowane espresso będzie miało gęste i jedwabiste body oraz idealną cremę. Powinno mieć niepowtarzalny aromat i wspaniały smak, utrzymujący się długo po wypiciu kawy - tak zwany aftertaste. Techniczne kwestie takie jak: doza, zmielenie, tamping i czas ekstrakcji to najważniejsze parametry idealnego espresso. Znalezienie właściwych proporcji między nimi można osiągnąć tylko poprzez trening i doświadczenie, ucząc się od baristów zafascynowanych swoją pracą.

Rodzaj mielenia

Doza

Tamping

Czas ekstrakcji

Ekspres do kawy

Mleko i latte art

Nasze mleko pochodzi z zaufanej mleczarni mazowieckiej.


Jest to bardzo istotny element przy sporządzaniu kawy; potrzeba czasu i cierpliwości, aby nauczyć się perfekcyjnie spieniać mleko, ale warto być cierpliwym.

Czytaj więcej

Nasze herbaty

Oferujemy dwadzieścia rodzajów najwyższej jakości herbat liściastych.


Czarne, zielone, czerwone, owocowe oraz rooibos. Wszystkie nasze herbaty są świeżo parzone.

Czytaj więcej

Obiecujemy


Jakość kawy jest dla nas najważniejsza. Można powiedzieć, że mamy na tym punkcie obsesję. Dlatego – choć zawsze staramy się zrobić kawę idealną – jeśli nie będzie Ci odpowiadała, zrobimy ją jeszcze raz.

Nasze napoje